TROYA MÜZESİ

Müze Ziyaret Saatleri (Visiting Hours) : 09:00 - 17:30 Haftanın Her Günü (Everyday of the Week)

Troya Müzesi, Troya Ören Yeri girişinde 100 dönüm arazi üzerinde yaklaşık 11.314 m2 kapalı alan üzerinde inşa edilmiştir. Müze binasının yüksekliğinin Troya Antik Kenti’nin kazı öncesi yüksekliği ile eşit olacak şekilde tasarlanması da Troya’nın tüm detayları ile burada yaşatılmasını sağlamaktadır. Ulusal Mimari Tasarım Yarışması’nda uluslararası saygın bir jüri heyeti tarafından 150’den fazla proje arasından seçilen, dünyanın en önemli çağdaş arkeoloji müzesi örneklerinden biri olan olan Troya Müzesi, 2018 Troya Yılı’nda Ekim ayı içerisinde ziyarete açılmıştır.

Toplamda 3.000 m2 sergi salonuna sahip Troya Müzesi’nde, Troya ve Troas kentlerinden elde edilen çok sayıda eser sergilenmektedir. Müzede; heykel, lahit, yazıt, sunak, mil taşı, balta ve kesici aletler, pişmiş toprak seramikler, metal kaplar, altınlar, silahlar, sikkeler, kemik obje ve aletler, cam bilezikler, süs eşyaları, figürinler, cam ve pişmiş toprak koku şişeleri, gözyaşı şişeleri başta olmak üzere insanlık tarihine tanıklık etmiş çok özel parçalar yer almaktadır.

Çanakkale Müzesi Müdürlüğü envanterinde bulunan eserler ile kurgusu yapılan yeni müze teşhirinde İzmir Arkeoloji Müzesi Müdürlüğünden Homeros betimli sikkeler, 2012 yılında ABD Penn Müzesi tarafından ülkemize iade edildikten sonra evine dönen ve Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi envanterinde kayıtlı olan Troya kökenli 24 parça altın takı ile İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğünden geçici sergi için gönderilen Troya kökenli kolye, küpe, diadem, bilezik, baş süsü, zincir, sarkaç başı, iğne, kolye boncukları, çift halkalı bilezikten oluşan Troya altınları ve insan yüzlü stelde sergilenmektedir.

Ödüllü tasarımı ile dikkat çeken Troya Müzesi’nde ziyarete giriş rampasından başlayan misafirler giriş katından itibaren yedi başlığa bölünmüş bir hikâyeyi takip ederler; Troas Bölgesi Arkeolojisi, Troya’nın Tunç Çağı, İlyada Destanı ve Troya Savaşı, Antik Dönemde Troas ve İlion, Doğu Roma ve Osmanlı Dönemi, Arkeoloji Tarihçesi, Troya’nın İzleri olarak kategorize edilen hikâyelerin arkeoloji dünyasına yön veren eserleri büyük bir titizlikle ziyaretçileriyle buluşmaktadır.

Troas Bölgesi’nin arkeolojik kalıntılarıyla genel olarak anlatılacağı Zemin katta Assos, Tenedos, Parion, Alexandria Troas, Smintheion, Lampsakos, Tyhmbria, Tavolia ve İmbros kentlerinin tarihleri, kazıların bilgileri ve bu dönemlere ait eserler sergilenmektedir.

1.katta Troya’nın Tunç Çağı hakkında bilgi verilirken, bu çağın deniz ticaretindeki önemini belirtmek için tasarlanan gemi-vitrin ve Geç Tunç Çağı sonunda kentin bir savaşla terk edilmesi hikâyesini temsil eden efektli yansıtma serginin çarpıcı bölümlerini oluştururken Troya’ daki en eski yazılı belge olan “Luvi Mührü” de bu katta yer almaktadır.

2.katta kitaplara ve filmlere konu olan Troya Savaşı, savaşın kahramanları, olayları, mekânları ve bu döneme ait sikkeler, çanak-çömlek ve mermer eserler çizimler, maketler ve dijital programlarla birlikte tanıtılmaktadır. 1994’te gün ışığına çıkarılan ve Troas’ta Pers hâkimiyetini (ve Troia Savaşı’nın gelişen olaylarını) temsil eden Polyksena Lahti, Roma imparatorlarının heykelleri ve Parion’da 2012 yılında ortaya çıkarılan Triton (Kentauros) Heykeli de yine bu katta ziyaretçilere sunulmaktadır.

3.katta ise Troya ve çevresinde süren beylikler ve Osmanlı Dönemi’nde devam eden yaşam alanlarına ait eserler yer almaktadır. Bu katta Osmanlı yerleşimlerini içeren, Çanakkale Boğazı’nın Osmanlı Devleti’nin ilk zamanlarındaki önemini anlatan metin, gravür ve fotoğraflar kullanılmaktadır. Osmanlı Dönemi’nde süren çanak-çömlek geleneği, taş işçiliği ve sosyal yaşamdaki taş eserler, sikke definesi ve seramiklere ait bir alan olarak öne çıkmaktadır.

Troya Müzesi bahçesinde ise peyzaj ile birlikte taş eserler, lahitler, sütunlar, steller, sütun başlıklar bütünlük oluşturacak şekilde sergilenmektedir.

Her biri kültürel birer hazine olan eserler; metin ve görsel panolarla desteklenmekte ,diorama ve animasyonlarla aktarılmaktadır. Troya Savaşı Diaroması, Sikkeler temalı interaktif düzenek, Strabon’a göre Troas temalı interaktif film, Troya Şehri’nin simülasyonu gibi uygulamalarla eserler daha etkileyici bir biçimde ziyaretçilere sunulmaktadır.