OPET ARKEO KÖY

Opet Troya Tevfikiye Köyü Rehabilitasyon Projesi
Çanakkale Gelibolu Yarımadası’nda 12 yıldır yürüttüğü “Tarihe Saygı Projesi” ile bölgenin tarihine sahip çıkmaya devam eden OPET, “2018 Uluslararası Troya Yılı”nda; tarihi, mitolojik, kültürel ve doğal güzellikleri ile öne çıkan ve Troya bölgesinde yer alan Tevfikiye Köyü’nün rehabilitasyon ve yenileme çalışmalarını tamamlıyor. OPET tarafından yapılan çalışmalarla, Tevfikiye Köyü, Troya dönemini yaşatan atmosferi, binaları ve figürleri ile tarihi ve mitolojik değerleri ile açık hava müzesi niteliğinde arkeo- köye dönüştürüldü.

Çanakkale’nin ve yöre halkının tarih, kültür, turizm açısından kalkınma ve ekonomik olarak gelişiminin her ögesini içerisinde barındıran Troya Antik Kenti’nin değerlendirilmesi için tüm kurum ve kuruluşlarla birlikte çalışmaya gönüllü olan OPET’in Tevfikiye Köyü ile bu çalışmalarına başlamasına etken olan en önemli nokta, Dünya kültür hazinesi Troya Ören Yeri ve önümüzdeki günlerde açılacak Troya Müzesi’ne gidecek olan ziyaretçilerin bu köyün giriş yolunun önünden geçecek olması oldu. Tevfikiye’yi bu ziyaretler sırasında mola verilen, gezilen, organik sebze-meyve, hediyelik eşya alışverişinin yapıldığı ve Troya tarihinden motiflerin görülebileceği bir köy haline getirmek amaçlandı. Köyün bir yandan restorasyonu devam ederken bir taraftan da köy halkına yönelik olarak Çanakkale Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü işbirliğiyle farklı başlıklarda kurslar başlatıldı ve bölgede sosyal yaşam kalitesi yükseltildi. OPET, Tevfikiye Köyü’nü bölgeye gelen yerli ve yabancı ziyaretçilere en iyi hizmeti verebilecek duruma getirmeyi hedefleniyor.

Öncelikle Tevfikiye Köyü’ndeki rehabilitasyon çalışmalarının köy içerisinde takibi ve köy halkının projeye desteğini sağlamak amacıyla projeye katkı verebilecek, bilgi ve beceri sahibi; 5 kadın, 5 erkek, köy muhtarı, köy imamı ve köy öğretmeni ile köy komitesi kuruldu. Köy komitesi haftalık toplantılar düzenleyerek projenin gidişatını tartışıyorlar ve köy halkını projeye teşvik etmek, görev dağılımı yapmak, projenin köy içerisindeki koordinasyonunu sağlamak için destek oluyorlar.

Opet Troya Tevfikiye Köyü Rehabilitasyon Projesi başlangıcında Tevfikiye Köyü halkıyla yapılan anket çalışması köy halkının beklentileri, yapmayı düşündükleri çalışmalar, kurs talepleri, hangi konularda destek sağlayabilecekleri konusunda bilgi sahibi olundu.

Anket sonuçlarına göre;
-Tevfikiye Köyü halkı köylerine pek ziyaretçi gelmediğini bunun değişmesini istediklerini belirttiler.
-Troya savaşları ve ören yeri hakkında daha çok bilgi sahibi olmak istediklerini ve köylerini bir Troya köyü olarak yansıtmak istediklerini belirttiler.
-Opet Troya Tevfikiye Köyü Rehabilitasyon Projesi hakkında halkın tamamına yakını umutlu, iyimser ve heyecanlı olduklarını belirtti. Opet’in katkıları ile açılacak olan kurslardan özellikle el sanatları, işletmecilik, pansiyonculuk ve aşçılık başlıklı olanlara katılmak istediklerini bildirdiler.

OPET TARAFINDAN KÖYDE NELER YAPILIYOR?
- Köyün giriş yolu ve çevresi düzenlendi.
- Köy kahvesi, düğün salonu ve sağlık ocağında “Troya 6” dönemi konseptine göre mimari yenileme çalışmaları yapıldı.
- Köy meydanında düğün salonu müze ve kültür sanat merkezine dönüştürüldü.
- 1895 yılında İntepe/ Erenköy’lü olan Rum bir usta tarafından tamamı Troya Ören Yeri’nden alınan taşlarla inşa edilen tarihi köy camisi yine Troya döneminin doğal taşlarıyla aslına uygun şekilde yenilendi.
- Geniş Troya ovasına hakim noktada konumlanan ve Troya Meydanı olarak adlandırılan meydan seyir alanı olarak düzenlendi.
- Köy kahvesinin bahçesinde bulunan bina Troya evi konseptinde restoran olarak kullanılmak üzere yenilendi.
- Troya Meydanı ve cami arasında kalan boş alana peyzaj uygulandı ve minyatür bir şelale oluşturuldu.
- Köy içinde yer alan ve kullanılmayan eski köy okulu pansiyona dönüştürüldü.
- Köy meydanında ve genelinde peyzaj çalışması yapıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ağaç ve Peyzaj A. Ş. tarafından yöreye bağışlanan ve akasya, servi, zakkum, ardıç, çınar, erguvan, gül, hanımeli, yasemin ve sardunyadan oluşan toplam 14 bin 800 adet bitki dikimi yapıldı.
- Köy kahvesi ve düğün salonunda yer alan tuvaletler, OPET standartlarına göre yenilendi.
- Köydeki binalara boya desteği verilerek mülk sahiplerinin, ‘Troya’ ruhuyla örtüşecek şekilde belirlenen desen, renk ve motiflere göre evlerini boyaması ve bakımını yapması sağlandı.
- Estetiği bozan görüntüler düzenleniyor, evlerin etrafına çiçeklendirme ve ağaçlandırma yapıldı.
- Köy girişindeki satış stantları yenilendi.
- Köye, su sebili, bank ve çöp tenekesi gibi şehir mobilyaları yerleştirildi.
- Köye yönlendirme yapan ve tanıtan tabelalar yol kenarlarında uygun noktalara konuluyor.
- Köyde kullanılmayan atıl durumdaki evler, komple bakımdan geçirilerek atölyelere dönüştürüldü.
- Tevfikiye Köyü halkına yönelik Çanakkale Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü işbirliği ile kurslar düzenleniyor. Kursların ilk etabı tamamlandı. Şubat ayında başlayan kurs programı kapsamında hafta içi her akşam 5’er saat, hafta içi iki gün gündüz 8’er saat olmak üzere toplam 964 saat eğitim verildi. Temiz Tuvalet ve Hijyen, Girişimcilik, İş Güvenliği ve İşçi Sağlığı, Diksiyon, İş ve Sosyal Hayatta İletişim, Kişisel Gelişim, Meslek Etiği, İngilizce, Turistik ve Hediyelik Eşya Yapımı, Kırsal Turizm Etkinlikleri, Gümüş Kazaz Örücülüğü, Kitre bebek Yapımı başlıklarında düzenlenen kurslara 6 erkek, 64 kadın olmak üzere köy halkından toplam 7 0 kişi katıldı. Ayrıca pansiyonculuk yapmak isteyen köy halkı için de Kültür Bakanlığı İl Kültür Müdürlüğü desteğiyle pansiyonculuk kursu gerçekleştirildi.
- Çanakkale Valiliği tarafından içme suyu ve kanalizasyon alt yapı çalışmaları, telefon kablolarının yer altına alınması, elektrik hatlarının yer altına alınma çalışmaları, doğal granit taşla köy içi yolların kaplanması çevre ve meydan düzenlemeleri yapıldı. Çevre yolların düzenlemeleri devam ediyor.
- 21 Kasım 2017’de Çanakkale Valiliği ile imzalanan protokol ile başlayan projenin 3 yıl sürmesi planlanıyor.

OPET TARİHE SAYGI PROJESİ HAKKINDA
OPET, “Tarihe Saygı Projesi” kapsamında Gelibolu Yarımadası’nın doğal dokusunu koruyarak, çağdaş bir görünüme kavuşması için, Çanakkale Savaşları’nın geçtiği bölgede 2006 yılından bu yana rehabilitasyon ve restorasyon çalışmaları gerçekleştiriyor. Alçıtepe, Seddülbahir, Bigalı, Kilitbahir, Büyük ve Küçük Anafarta, Kocadere, Behramlı köyleri ile Eceabat ilçesi yeni bir çehreye kavuşturuldu. Köy meydanları ve evlerin yüzlerinin yenilendiği projede modern satış reyonları oluşturuldu. Köyler yeşillendirildi, mevcut müzeler yenilendi. Müze olmayan köylere yeni müze ve kültür merkezleri yapıldı. Halk Eğitim Merkezleri işbirliği ile İngilizce, bilgisayar, pansiyonculuk ve kişisel gelişime yönelik eğitimlerin verildiği proje kapsamında Eceabat’a açık hava müzesi niteliğinde bir park yapıldı. “Tarihe Saygı Parkı” adı verilen park, Çanakkale Savaşı’nın tüm detaylarını gösterecek şekilde donatıldı. Parkta canlandırma şeklinde yer alan heykeller “Dünyanın En İlginç 25 Heykeli” listesinde yer aldı. Proje kapsamında 57.Alay Şehitliği aslına uygun olarak yenilendi ve Gelibolu Yarımadası’nın en büyük iki hastane şehitliğinden biri olan Akbaş Şehitliği inşa edildi. Eceabat’ta işlevselliğini yitiren İlköğretim Okulu’nun yerine ise yeni ve modern bir okul inşa ederek eğitim ve öğretim hayatına kazandırıldı. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi yaptığı bir araştırmayla, projenin bölgede sosyal yaşam kalitesini yükselttiği, tarih bilinci kazandırdığı, kültürel yaşamı zenginleştirdiği, işletmecilik kültürünü geliştirerek ekonomik seviyeyi yükselttiğini tespit edildi.